15 april t/m 31 oktober 2023

De schilders van het Friese land

 

De rijke verscheidenheid aan landschapstypes in Fryslân vormt de inspiratiebron voor menig kunstenaar om het Friese boerenleven en platteland door de eeuwen heen, op doek en papier vast te leggen. In de expositie ‘De schilders van het Friese land’ zijn schilderijen samengebracht waarin de boer, het landschap, de dieren en de bedrijfsgebouwen worden belicht door de ogen van kunstenaars.

 

De werken laten een grote variatie in kunstuitingen zien: van realistisch, figuratief, impressionistisch, expressionistisch, fijnschilderwerk en naïeve kunst tot abstract. De tentoonstelling geeft ook een beeld van de ontwikkelingen die ingrijpende gevolgen hadden voor het landschap; van kleinschalig naar grootschalig, van extensief naar intensief.

 

De expositie toont een bonte mix aan kunstenaars, bekend en onbekend, grote en kleine namen, bekend en onbekend, soms professioneel via vaste regels werkend, anderen vanuit drang en hobby in naïeve stijl. Maar allemaal delen ze dezelfde liefde: De liefde voor het ‘heitelân’.

 

 

 

Bij de tentoonstelling wordt een activiteitenprogramma ontwikkeld en er is een boek verschenen onder dezelfde titel. Dit boek is ook in het Fries gedrukt. Beide boeken zijn verkrijgbaar in onze museumwinkel.

 

 

Workshop

Altijd al een landschap willen maken met wol? Dat kan in de zomer in ons museum. Pytsje Cuperus geeft vier workshops waarin je leert om met schapenwol en met behulp van de techniek droog-/naaldvilten een schilderij te maken.

Kijk hier voor meer informatie.