april t/m oktober 2024

Vlas in Friesland

 

Rond 1880 is Friesland de grootste producent van vlas in Nederland. Het gewas diende niet alleen als een belangrijke grondstof voor de productie van linnen, maar fungeerde tevens als een cruciale bron van werkgelegenheid. De teelt van vlas was een agrarische activiteit, maar ook een middel om arbeiders en hun families gedurende de wintermaanden van inkomsten te voorzien. Deze arbeid werd vaak onder erbarmelijke omstandigheden verricht in de zogenoemde braakhokken.

 

Ondanks de sociale en economische noodzaak van de vlasteelt, bleven de arbeidsomstandigheden een schrijnend aspect van het proces. De tentoonstelling 'Flaaks - Vlas in Friesland' werpt een blik op de uitdagende omstandigheden waaronder dit werk werd uitgevoerd. Het laat zien hoe de intensieve inspanning die vereist was voor de teelt en verwerking van vlas, een blijvende impact had op de mechanisatie van dit proces.

 

Met een bezoek aan deze expositie krijgt u niet alleen een historisch perspectief op de vlasteelt en de impact ervan op de Friese samenleving, maar ook een kijkje in de evolutie van het gebruik van vlas door de jaren heen. Onder de diverse tentoongestelde voorwerpen bevinden zich prachtige olieverfschilderijen van Dirk Beintema. Daarnaast worden er kunstwerken getoond, waaronder een collectie dunne linnen sjaals, handgeverfd met plantaardig materiaal, van Nynke Runia van atelier en winkel Kleine-Lijn. 

 

De expositie is op vrijdag 26 april officiëel geopend door Femke Wiersma.

Nynke Runia

Nynke Runia is een kunstenaar en ondernemer die haar creativiteit en liefde voor duurzaamheid combineert in haar werk. Tegenover de wegwerpmaatschappij en massaproductie in de mode-industrie streeft Nynke met het initiatief PLANTaardig naar waardering voor unieke SLOW fashion items. De nadruk ligt hierbij op duurzaamheid, kwaliteit, circulair en tijdloos.

 

Haar atelier van Kleine-Lijn, gehuisvest nabij de waddenkust, is de plek waar nieuwe ontwerpen worden ontwikkeld en waar handbedrukte stoffen worden vervaardigd. Rond het atelier is een verfplantentuin. Deze planten worden o.a. gebruikt voor het natuurlijk verven van textiel. Ze heeft een uitgebreid assortiment aan producten, variërend van plaids en linnen kleding tot handbedrukte stoffen, waarbij ze haar Friese roots en liefde voor ambachtelijke creaties combineert tot unieke en originele stukken. 

 

Project PLANTaardig is mede mogelijk gemaakt door Versnellingsagenda Noardeast-Fryslân

 

Kleine-lijn

Dirk Beintema

Dirk Beintema, een kunstenaar die diep geworteld is in de Friese landschappen, ontdekte zijn passie voor schilderen door de betoverende schoonheid van zijn omgeving. In de loop der jaren heeft Beintema zich vooral toegelegd op Friese expressionistische landschappen, waarbij hij de innerlijke expressie van de kunstenaar centraal stelt.

 

"Fryslân is mijn land van water, wolken en van wind. Er is frisheid, zuiverheid en stilte.” Het brengt mij in vervoering, nodigt uit tot een soms uitbundig kleurenpallet."

 

https://www.dirkbeintema.nl/

Boek 'Fries vlas'

Bij de tentoonstelling wordt een activiteitenprogramma ontwikkeld en er is een boek verschenen over vlas in Friesland. Dit boek is nu verkrijgbaar in onze museumwinkel.

Vlasroute 'Follow the Blue Line' 

Volg het verhaal van vlas langs vlasroute 'Follow the Blue Line', waar je wordt meegenomen van de teelt van vezelvlas en olievlas naar het eindproduct van handbedrukt linnen en lijnolie. De route in Noardeast Fryslân is ongeveer 30 kilometer lang.

 

Kijk voor meer informatie op https://vlasroute.nl/